Protestantse Gemeente Oude Wetering

Nieuws Afdrukken
.
25 AUGUSTUS 2015: Belangrijk bericht van kerkkoor 2-Gether!
.
Vakantie? Nee hoor, kerkkoor 2-Gether is al weer begonnen met zingen op maandagavond. Tenslotte is op zondag 6 september alweer de startzondag waaraan het koor zijn medewerking verleent.
Voor de zangdienst van 4 oktober 2015 zijn we dringend op zoek naar zangers en zangeressen die ons komen versterken.
Maar ook na deze zangdienst willen we mensen die geen lid zijn van het koor de gelegenheid geven om een tijdje met ons mee te oefenen.
We gaan namelijk het Pinksteroratorium ‘Aanwezig’ van Marijke de Bruijne instuderen.
Dit oratorium zullen we zingen in de dienst op Pinksterzondag 15 mei 2016.
Wilt u samen met ons dit oratorium instuderen en uitvoeren, of meezingen bij de zangdienst op 4 oktober? Dan bent u vanaf maandag 7 september van harte welkom.
We oefenen van 20.00 tot 22.00 uur in De Schakel, Kerkstraat 11 in Oude Wetering.
Meer informatie over de zangdienst vindt u elders in dit kerkblad, voor meer informatie over het koor of het oratorium kunt u altijd contact opnemen met ondergetekende, de voorzitter van het kerkkoor, of onze dirigent/begeleider Jaap van Muijden. Beide bereikbaar op telefoonnummer 071 3317529
Daar kunt u zich ook aanmelden als u al zeker weet dat u met ons mee wilt zingen.
.
Aanmelden kan ook per e-mail naar
Voorzitter van kerkkoor 2-Gether, Sylvia van Muijden
BRADERIE 4 juli 2015
.
Zaterdag 4 juli a.s. wordt de jaarlijkse braderie gehouden. Bij onze beide kerken zijn er dan weer verschillende activiteiten en vindt u een gezellig en gastvrij open huis.
Zowel bij mooi als bij slecht weer is het zoals gebruikelijk goed toeven in en om de kerkgebouwen. Het is zeker de moeite waard om voor of na het genot van een hapje en/of drankje op een gezellige terras ook binnen een kijkje te nemen.
Binnen zal onder meer het orgelspel van diverse organisten in beide kerkgebouwen voor muzikale omlijsting zorgen.
.
Bij de Schakelkerk hebben we weer onze bekende rommelmarkt en zowel binnen als buiten bestaat de mogelijkheid om, behalve van koffie en thee met eigengebakken lekkers, ook bijvoorbeeld van pannenkoeken en de nodige drankjes en hapjes te genieten.
.
Spullen voor de rommelmarkt kunt u op maandag 29 juni, dinsdag 30 juni en woensdag 1 juli, tussen 19.00 en 20.00 uur, inleveren bij De Schakel. Als u het zelf niet kunt brengen, bel dan met Marja Idelenburg, 071 3314083, dan halen we het bij u op! Tevens kunt u schoongewassen en gestreken 2e  hands kleding inleveren.
Voor de in te leveren rommelmarktspullen geldt natuurlijk ook: het moet wel verkoopbaar zijn, dus schone, nette ‘rommel’!
En net als vorig jaar zal in de Schakelkerk de Stichting Oud Alkemade van de partij zijn met foto’s van vroeger.
Als vanouds is er ook een verkoopstand te vinden waar Leen Wim van der Luit de scepter zwaait met artikelen uit Bali, waarvan de opbrengst bestemd is voor weeshuizen op Bali, een project van het Leger des Heils.
.
Bij de Sprengkerk zijn er dit jaar tot genoegen van velen weer bloemen te koop en prachtige bloemstukken.
Dit jaar zal er een boekenmarkt zijn in de Sprengkerk, waar u op uw gemak lekker kunt snuffelen of er iets van uw gading bij is. Inleveren van boeken op maandag 29 juni, dinsdag 30 juni en woensdag 1 juli, tussen 19.00 en 20.00 uur.
Voor de inwendige mens zijn er o.a. zelfgebakken stroopwafels en warme worst of bal gehakt, met of zonder broodje.
Er is uiteraard weer een terras met koffie, thee, zelfgemaakte lekkernijen, drankjes en hapjes, terwijl u intussen kunt bijpraten met oude bekenden die ‘toevallig’ ook langskomen.
.
Natuurlijk zijn we nog op zoek naar mensen die ons een paar uur (of langer) willen helpen en/of iets lekkers kunnen bakken om te verkopen. Aanmelden s.v.p. bij ondergetekende!
.
De opbrengst is bestemd voor de Restauratie van de Schakelkerk en Stichting Spreng & Schakel.
.
Graag tot ziens tijdens de braderie op 4 juli a.s., houd deze datum vast vrij!
.
Willy van Ingen Schenau, 071 3314502 /  
.
Zondag 01 maart 2015: Opbrengst Kerkveiling
Het is een overweldigend resultaat geworden. De eerste cijfers geven een netto opbrengst van ongeveer € 10.000.
Hiervan heeft de veiling van de kavels een aandeel in geleverd van € 5.584 en dit zeker mede dankzij onze fantastische veilingmeester Bert van Tol.
Daarnaast is er een opbrengst van de loterij, alle aanwezige spelen en de koffiehoek met alle etenswaren.
Voor het orgelconcert met high tea wat op zondag 22 maart a.s. in de Sprengkerk zal worden gehouden zijn nog plaatsen beschikbaar. Via voorinschrijving zijn inmiddels 41 kaarten verkocht en er is plaats voor ongeveer 80 personen. Opgeven kan bij de organist Jaap van Muijden, telnr. 071-3317529
.
De 1e prijs van de verloting is gewonnen door Esther Bokhorst, de 2e prijs door Wim Verhey, de 3e prijs door Nico Knibbe en de reserve prijs door mevr. W. Kant. De fiets, die door de commissie gratis ter beschikking werd gesteld en via een flyer met daarop een uniek nummer kon worden gewonnen is niet voor het gestelde tijdstip van 20.00 uur op de veiling dag afgehaald door een gelukkige winnaar en is daarna via het Rad van Avontuur alsnog verloot. De gelukkige eigenaar had zelf echter al een veel mooiere fiets en heeft hem
weer ter beschikking gesteld waarna de fiets als kavel is geveild en het mooie bedrag van € 410 opbracht.
.
De 1e prijs bij het sjoelen voor de kinderen is gewonnen door Levi Bokhorst, de 2e prijs door Ryan Rozier en de 3e prijs door Davie Hoogenboom. De prijs bij de volwassenen is gewonnen door Jan Verweij. De kinderprijs bij het tol spel is gewonnen door Ryan Rozier en bij de volwassenen door Teun Kramer.
Het was een zeer geslaagde dag en de doelstelling, een nieuwe verwarmingsketel voor de Schakelkerk is ruimschoots gehaald en we kunnen er zondag weer warmpjes bij zitten.
.
Een woord van dank aan alle vrijwilligers die zich deze dag en in de voorbereiding hebben ingezet, de mensen die de kavels hebben geschonken voor het goede doel en de kopers van de kavels.
.
Tekst: commissie kerkveiling
Foto's: J. Kret
.
Datum kerkenveiling: zaterdag 28 februari 2015 in de Sprengkerk, aanvang 15.00 uur.
.
Op het moment dat ik dit artikel schrijf over de kerkenveiling moeten we als commissie nog één (of twee) keer vergaderen maar de organisatie voor de dag is bijna rond, we denken nog na over de indeling van de zaal en misschien hebben we nog wel een paar verrassingen (extra spelen) maar dat ziet u dan vanzelf.
.
We starten op 28 februari 2015 om 15.00 uur met diverse spelen zoals het roulette spel, het Rad van Avontuur, een tol spel, sjoelen en er is een koffiehoek ingericht waar u naast koffie, thee en frisdranken kunt genieten van een wijntje of een biertje. Ook is er een verkooptafel waar heel veel mooie artikelen te koop zijn.
.
Als u voor bij de koffie/thee nog iets wilt bakken dan kunt u contact opnemen met Marja van Tol, telnr. 071-3315054 of 06-22160792.
.
Vergeet u niet de flyer mee te nemen want misschien heeft u wel een fiets gewonnen. Het nummer voor de fiets kunt u tot uiterlijk 20.00 uur laten controleren. Is de fiets dan niet gewonnen dan zal deze als extra prijs worden toegevoegd aan het Rad van Avontuur.
.
Om 20.00 uur zal de trekking van de verloting plaats vinden door de secretaris/penningmeester van het College van kerkrentmeester Cor Steenwijk.
.
Mocht u op dit moment nog lotenboekjes in uw bezit hebben dan verzoeken wij u die zo snel mogelijk in te leveren bij Trijnie Baas of één van de andere commissieleden.
.
Na de trekking van de verloting starten we met de veiling. Er zijn kleine maar waardevolle kavels, educatieve kavels, kavels voor de innerlijke mens met als top-kavel de door onze eigen predikant gemaakte kwarktaart en vele anderen. Hieronder volgt een opsomming van de ingeleverde kavels.
1.Een gebreide krokodil voor in de kinder/jungle kamer
2. Een kerkbank uit de Sprengkerk
3. Openhaardhout
4. Houten dienblad met muzikaal stilleven opgemaakt met bloemen
5. Houten dienblad met versierde flessen opgemaakt met bloemen
6. Orgelconcert + High Tea op 22 maart a.s. Aanvang 15.00 uur in De Spreng
7. acht uur klussen in de tuin
8. Een zonnebank
9. Kinder-campingbedje + matras
10. Philips blender
11. Picknickmand
12. Vier placemats
13. Twee kistjes met een fles wijn
14. Vier uur klussen in en om het huis
15. Drie zelfgemaakte tassen vanuit het project Roots 4 kids
16. Een contact grill
17. Drie vogelhuisjes
18. Een schilderij gemaakt in Bali
19. Een kaars in een vaas op standaard
20. Een verrekijker
21. Een foto Frame
22. Een Moov Spirit 500 tomtom
23. Een appeltaart op afroep te bakken
24. Een radio/CD speler
25. Een opklapbaar logeerbed
26. Een lezing over het opgroeien in Eygelshoven, een Limburgs mijnwerkersdorp op 10 maart a.s. in De Spreng
27. Houten speelgoed (bus, jeep en sportauto)
28. Kwarktaart (met rum)
29. Schilderij van een boerderij met daarvoor paard en wagen met korenschoven daarop
30. Schilderij van koeien die verkoeling zoeken in de rivierbedding
31. Een jas
32. Een boottocht voor acht personen
33. De wonderlijke avonturen van Arretje Nof (geschreven door Johan Fabricius in 1926-1927)
34 t/m 37. Vier maal eigen gemaakte pruimenjenever (40%) met een stuk vet spek van het “kerstvarken” van de boerenfamilie Marion uit Egeres
38. Een snertwandeling door Warmond onder leiding van een bijzondere gids, Anja Schrage, die veel van de historie van Warmond zal vertellen, op 14 maart a.s.
39. Een ponymiddag met Diddle (knuffelen, poetsen en rijden)
40. Een excursie bij de bloemenkwekerij Steenwijk, tijdstip in overleg met Cor Steenwijk
41. Twee flessen wijn in een kistje
42. Een cassette met tafelzilver
43. Een parallel Editie Statenvertaling / Nieuwe Bijbelvertaling
44. Een elektrische barbecue
45. Een spellendoos
46. Een reis schaakspel
47. Drie sieradendoosjes
48. Een elektronisch orgel/piano
49. Een gezichts- en lichaamsmassageapparaat
50. Een kaasfondue
51. Slagroom taart
52. Midweek vakantiepark de Wildhorst Heeswijk Dinther
53. Marsepein taart
54. Elektrische bierpomp
55. Vier Delfsblauwe borden
56. Comfort Quest opblaas bed + elektrische pomp
57. Vier boeken van Rien Poortvliet (Langs het tuinpad van mijn vaderen, de vossen hebben holen, van de hak op de tak en het brieschend paard)
58. Vier boeken van Marjolein Bastin (een kleine wereld, bos album, jonge dierenalbum en vogelalbum)
59. Boek W.G. v.d. Hulst (veertien beroemde verhalen)
.
Deze kavels zijn aangeleverd tot 6 februari op het moment dat ik deze kopij moet aanleveren voor het kerkblad. Het zullen er dus zeker nog meer worden.
U ziet, echt voor iedereen wat om op te bieden. Het is geen koopjesmarkt want de opbrengst is voor het goede doel. Wij rekenen dus op concurrentie tijdens het bieden, ook al wil je de kavel niet, bied wel mee en drijf de prijs op. Voor de door u/jou gekochte kavel krijg je een nota met daarop het bedrag wat je hebt geboden en hoe je het moet betalen. Afrekenen ter plaatse is dus niet noodzakelijk maar kan wel. 
Voor het orgelconcert en de excursies zijn er intekenlijsten aanwezig.
De commissieleden hopen u/jou allemaal te ontmoeten op 28 februari a.s., en uiteraard met een goed gevulde portemonnee.
Namens de Kerkenveiling-groep,
Gerrit Arie Los
H.P. v.d. Poellaan 29
2375 XD Rijpwetering / / 071 5018991 
.
21 MEI 2014: Maandelijkse koffieochtend
Een nieuw initiatief van de diaconale werkgroep is de maandelijkse koffieochtend. Elke 3e woensdag van de maand is vanaf 10.00 uur De Schakel geopend voor iedereen die trek heeft in een kopje koffie of thee en het leuk vindt om andere mensen te ontmoeten en te spreken.
Woensdag 21 mei was de allereerste koffieochtend en die was meteen een succes. Ongeveer 35 mensen kwamen langs om, onder het genot van een kopje koffie of thee, andere mensen te ontmoeten en een gezellig gesprek aan te knopen.
We zijn er achter gekomen dat er enkele vooroordelen rond deze koffieochtend zijn. Bijvoorbeeld dat deze alleen voor de ouderen zou zijn, of misschien alleen voor gemeenteleden. Niets is minder waar. Jong en oud worden door ons uitgenodigd en ook uw buurman, schoonzus of die kennis die u ’s morgens nog in de supermarkt tegenkomt is van harte welkom.
Ook is deze koffieochtend gratis, al komt u natuurlijk wel de bekende berenspaarpot op de tafel tegen voor een vrijwillige bijdrage voor de kerk.
De volgende koffieochtend staat gepland voor woensdag 18 juni 2014, dus zet die datum meteen in uw agenda en kom ook eens kijken hoe gezellig het is.
En als u de smaak te pakken hebt, zet dan ook meteen 16 juli en 20 augustus 2014 erin.
Dan zien we elkaar in De Schakel!
.
25 APRIL 2014: Twee gedecoreerden
.
Op vrijdag 25 april werden Rika Idelenburg en Leen Schoenmaker met een smoes naar het gemeentehuis gelokt. Daar ontvingen zij in aanwezigheid van hun familie en vrienden van burgemeester Marina van der Velden de oorkonde en versierselen die horen bij het lidmaatschap van de orde van Oranje Nassau voor jaren vrijwilligerswerk voor kerk en maatschappij.
.
De aanvragen waren vorig jaar zomer ingediend door de kerkenraad. Zowel Rika als Leen hebben vele jaren uitzonderlijk veel uren en energie per week aan de kerk besteed.
.
Rika was indertijd de eerste vrouwelijke ambtsdrager binnen de kerkvoogdij in de voormalige Nederlandse Hervormde kerk. Cor Steenwijk schreef over deze benoeming het volgende: Het voorstel een vrouwelijke ambtsdrager te benoemen werd op de kerkenraadsvergadering besproken en gaf een pittige discussie. Uiteindelijk ging de kerkenraad akkoord. Rika was en is een teamverbandwerker. Persoonlijk was ik blij dat het zo gegaan is, want tot heden zijn Piet en Rika zeer actief voor de kerk. De onderscheiding is terecht. Deze onderscheiding is een menselijk (terechte) onderscheiding. God geeft ook onderscheidingen en daar kunnen wij als mens biddend om vragen.
.
Leen nam indertijd het stokje over van zijn vader. Alles is begonnen met bandopnames van de kerkdiensten vanuit de kerkbank. Later kwamen een kleine studio, de kerktelefoon en radio-uitzendingen erbij. Vooral de opnames van rouw-, trouw- en doopdiensten waren en zijn voor de betrokkenen heel waardevol. Leen probeerde altijd veel te realiseren tegen minimale kosten. Hij bleek vrijdag erg dankbaar voor de voordracht en heel erg vereerd met zijn onderscheiding.
.
Na de dienst op zondag 27 april werden Rika en Leen ook nog eens door de kerkelijke gemeente in de bloemetjes gezet, waarna er nog vóór de koffie een oranje bitter geschonken en gedronken werd op dit heuglijke feit!
.
6 APRIL: Doopdienst Melvin Batenburg
.
Op zondag 6 april werd tijdens een feestelijke dienst Melvin Batenburg gedoopt, zoon van Susanne en Wilfred en broertje van Fabian. Melvin werd de kerk binnengedragen door de moeder van Susanne en met lied 357 verwelkomd in ons midden. Na de doop zongen we ‘God heeft zijn naam gezegd -Ik zal er zijn voor jou -, Hij gaat met je op weg, Hij blijft je eeuwig trouw.’
Een mooie tekst, want met de doop maken we zichtbaar dat God kiest voor u en jou en dus ook voor Melvin. Door alle gebrokenheid van het leven heen wil Hij zich zo met ons verbinden.
Het is alsof God zeggen wil: ‘Zowaar Ik je uit de diepte van dit water, het doopwater, heb getrokken, zowaar zal Ik je eruit trekken als je ooit op een dieptepunt in je leven zit.’
Susanne en Wilfred wilden Melvin graag op deze weg van God zetten en hem het geloof meegeven dat God zijn hand altijd naar hem uitstrekt. Zoals Jezus tegen Petrus zegt: ‘Ik blijf bij jou’, zo zegt God nu tegen Melvin: “Wat er in je leven ook gebeurt, ik blijf bij jou”.
Nadat eerst de doopkaars van Fabian aan de Paaskaars was ontstoken om op deze speciale dag ook zijn doop te gedenken, ontving Melvin ook een doopkaars, ontstoken aan het Licht. Tevens werd de doopkaart overhandigd en waren er cadeautjes: een kijkbijbel en een boekje van de kindernevendienst.
Melvin: welkom in de gemeente!
Ds. Christa Jonkheer
.
16 MAART 2014: High Tea en Concert van Kerkkoor 2-Gether
Zondagmiddag 16 maart vierde het kerkkoor 2-Gether het 10-jarig bestaan et een concert en een High Tea.
.
Jaap van Muijden, dirigent en begeleider van het koor legt in de inleiding uit dat het koor inmiddels, op één dag na, al 11 jaar bestaat, maar dat het koor graag een concert wilde met liederen uit het nieuwe liedboek. Omdat het liedboek pas in mei 2013 uitkwam en er nog repetitietijd nodig was, heeft het even geduurd. Maar nu is het dan eindelijk zover.
.
Op de tafels staan inmiddels de potten koffie en thee klaar en verschijnen er etagères met daarop lekkere zoete en hartige hapjes. Het koor laat een afwisselend programma horen van liederen die allen in het nieuwe liedboek staan. Nieuwe liederen op een bekende wijs, maar ook bekende liederen op een verrassende andere wijs, zoals het bekende ‘O, Heer die onze Vader zijt’. De liederen worden afgewisseld met gesproken teksten afkomstig uit hetzelfde liedboek.
.
Henny van Klaveren en Rita Eerden geven samen een muzikaal intermezzo op de blokfluit. Ze fluiten samen muziekstukken van Händel en Fesch. Jaap van Muijden speelt het prachtige stuk ‘Cantabile’ van César Franck op het bijna 90 jaar oude Standaart orgel van de Sprengkerk.
.
Ondertussen genieten de aanwezigen van de muziek, de zang en de heerlijke hapjes. Aan het einde van het concert bedankt voorzitter Sylvia van Muijden iedereen die geholpen heeft met de voorbereiding van de High Tea en wordt
erelid Lize Schoo nog in het zonnetje en in de bloemetjes gezet.
.
Een gezellige middag, en wellicht voor herhaling vatbaar.
.
11 FEBRUARI 2014: Vanuit de kerkenraad
Dit jaar zijn we gestart met een andere vergaderfrequentie. Hierdoor komt het moderamen vaker bij elkaar en de hele kerkenraad per jaar 4 keer, èn 2 keer per jaar met een bijzonder onderwerp, vaak meer pastoraal of diaconaal, of met betrekking tot vorming en toerusting. We hopen dat hierdoor de drempel om kerkenraadslid te worden wat lager is geworden. Het belang van het eigen specialisme, eigen vakgebied waar iemand goed in is en waarvoor iemand zich wil inzetten, is hierdoor groter.
.
De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de aangekondigde herziening van het pastorale werk. Op dinsdag 25 februari a.s. is er een speciale avond voor alle pastorale en diaconale werkers en voor de ouderlingen en diakenen. Op deze avond kunnen de kerkelijke werkers nader kennis maken met Christa en zal worden Uitgelegd hoe we het pastorale en diaconale werk in de gemeente denken te gaan vormgeven. Alle ouderlingen, diakenen en werkers hebben inmiddels een uitnodiging gekregen. Ook degenen die zich hebben aangemeld op startzondag of tijdens de afgelopen maanden, zijn uitgenodigd. Denkt u, denk jij, dit lijkt mij ook mooi werk wij zien ook graag mensen komen die nog niet op ons lijstje staan. Iedereen is dus van harte uitgenodigd op dinsdag 25 februari om 20.00 uur in de Sprengzaal.
.
De 7 plus 1 groep heeft al diverse malen aangegeven weer bij elkaar te willen komen. Door heel drukke werkzaamheden was dat nog niet gelukt, maar gelukkig wil ook Christa gaan meedraaien. We beginnen in elk geval op woensdag 5 maart om 18.00 uur met een gezellige maaltijd in De Spreng. We hebben vorig jaar Opgemerkt dat er nog zoveel te lezen is in en te leren uit de 4 evangeliën en dat we daar graag de komende maanden meer aandacht aan besteden. Als het goed is, hebben alle eerdere deelnemers een uitnodiging gekregen, maar ook nieuwkomers zijn van harte welkom. Wil je je wel even aanmelden bij Christa of bij
Maartje, zodat de maaltijd voldoende is voor ons allemaal.
.
We zijn ook blij te kunnen melden dat voor de jongeren, die dit jaar naar de middelbare school gaan en voor de jongeren van 12, 13 en 14 jaar, een nieuwe catechesegroep wordt gestart op zondagmorgen, direct aansluitend aan de kindernevendienst. Henriëtte van Buuren, Liesbeth Schoenmaker en Marian van Velzen zullen dit project oppakken. We zijn daar heel blij mee.
.
In de komende weken zal naar alle jongeren van onze adreslijst een uitnodiging worden gestuurd. We hopen op veel belangstelling in die leeftijdsgroep.
.
Hieronder staan in elk geval vast de geplande data:
- 2 maart om elf uur in De Schakel
- 23 maart om elf uur in De Spreng
- 18 mei om half elf in De Schakel
- 22 juni om half elf in De Schakel
.
11 FEBRUARI 2014:
Op 5 januari 2014 werd ik in een feestelijke en ontroerende dienst bevestigd als predikant van de gemeente. Er zijn veel mensen geweest die een bijdrage hebben geleverd om van deze dienst een echt feestje te maken. Daarom ook vanuit deze plaats aan al die mensen: hartelijk dank daarvoor!
Vanuit de gemeente mocht ik tijdens de dienst ook een cadeau ontvangen: de toga, gemaakt door Willy Cuvelier. Ook bedankt voor dit prachtige cadeau!
Op dit moment ben ik ongeveer een maand aan het werk en mijn ervaringen zijn goed. Ik zie een open en warme gemeente, met zorg voor elkaar. Het werk richt zich nu vooral op het ontmoeten en leren kennen van mensen. Allereerst bezoek ik de gezinnen met jonge kinderen. Daarnaast mensen in bijzondere omstandigheden.
Ook heb ik kennis gemaakt met de burgerlijke gemeente en staan er nog enkele kennismakingsbezoeken met collega's uit de buurt op het programma.
Tijdens de kerkdiensten zie ik steeds meer bekende gezichten. Kortom, ik begin al helemaal thuis te raken in de gemeente.
Ik hoop dat u ook vertrouwd raakt met uw predikant. Mocht u problemen hebben, wilt u ergens over praten, verkeert u in bijzondere omstandigheden of gewoon behoefte hebben aan een huisbezoek of een gesprek, dan hoop ik dat u mij weet te vinden.
.
Bereikbaarheid
Omdat ik voor 80% verbonden ben aan de gemeente is de vrijdag, naast de zaterdag, mijn vaste vrije dag. Maar in bijzondere omstandigheden kunt u uiteraard altijd contact opnemen. Omdat ik momenteel nog in Nieuwegein woon en het belangrijk vind dat u mij kunt benaderen, houd ik wekelijks op dinsdag spreekuur in de linker bovenzaal van De Sprengkerk, van 13.00 ± 14.30 uur.
Mocht u vragen hebben, een afspraak willen maken of ideeën met mij willen delen, weet dan dat u van harte welkom bent. Wel is het handig om vooraf even een mailtje te sturen of mij even te bellen dat u langskomt, dan kan ik de deur voor u opendoen. Ik zie u graag tegemoet!
.
Ds. Christa Jonkheer
.
28 JANUARI 2014
De nieuwe predikant stelt zich online voor. Kijk HIER!
05 JANUARI 2014: Bevestigingsdienst
Een korte impressie van de feestelijke bevestigingsdienst van Christa Jonkheer, onze nieuwe predikant, op zondag 5 januari 2014 om 15.00 uur.

De kerk was tot de laatste stoel bezet op deze zonnige zondagmiddag met gemeenteleden, gemeenteleden uit Nieuwegein en vrienden en familie van Christa. Ook uit alle hoeken van het land waren een aantal oud-predikanten aanwezig die ervan genoten om weer een keer bij ons te zijn, vertegenwoordigers van de lokale en omliggende kerken, de classis en de locoburgemeester.

De dienst werd na het welkom feestelijk geopend met het lied ‘De vreugde roept ons naar dit huis’. Daarna volgde, na bemoediging, kyrie en gloria, de bevestiging. Na een korte presentatie door de voorzitter van de kerkenraad over de weg die gelopen is in het beroepingstraject, volgt de mededeling dat de gemeente geld bij elkaar heeft gebracht om aan de nieuwe predikant een eigen toga aan te bieden. Voor het aanbieden van de toga was de eer aan Willy Cuvelier, die in heel korte tijd deze prachtige toga heeft gemaakt. Ze is inmiddels ervaringsdeskundige, want het is intussen al het vijfde exemplaar!

Het officiële gedeelte was indrukwekkend. Het kerkkoor neuriënd op de achtergrond, vijf predikanten rondom de knielbank, die ieder Christa de zegen gaven en daarbij een persoonlijke boodschap uitspraken. 

Na de inzegening, de bekleding met de stola en de aanvaarding en het welkom door de gemeente werd Christa toegezongen met de woorden: ‘Zegen haar Algoede, neem haar in Uw hoede en verhef uw aangezicht over ons en geef ons licht.’ 

Hierna nam onze nieuwe predikant het woord en zij vervolgde de dienst met de groet en met het elkaar de vrede van Christus toe te wensen. Dit gedeelte van de dienst werd niet alleen begeleid door ons kerkkoor 2Gether en onze 
kerkmusicus, maar ook Josine van Velsen en Kirsten van Muijden zorgden voor enkele mooie muzikale intermezzo’s. De voorbeden werden door Christa samen met Stijn Zwaan uitgesproken.

De 2e collecte was deze keer voor 50% bestemd voor Egeres, het project van onze eigen gemeente en de andere 50% voor het KWF kankerfonds. Dit doel is gekozen door Christa ter nagedachtenis aan haar 3 jaar geleden overleden moeder.

Na het uitspreken van de zegen nam iedereen weer plaats en was het tijd voor toespraken. Als eerste kwam de heer J.B. Uit den Boogaard, als locoburgemeester van de Gemeente Kaag & Braassem, aan het woord, vervolgens onze consulent uit de classis Ds. N.K. Mos, die ook de gemeenteavond had bijgewoond waarop Christa werd voorgesteld aan onze gemeente. Daarna was het woord aan Ds. Martin van der Velden, de voorganger van onze nieuwe voorganger.

Tot slot was het woord aan de voorzitter van de kerkenraad. Zij wendde zich eerst tot de beroepingscommissie, die bedankt werd voor het goede werk dat zij in een harmonieus verband hadden verricht met een fantastisch resultaat. Voor alle 9 leden was er een mooi boeket bloemen.

Daarna sprak zij Christa toe en memoreerde nog dat het voor vader Jonkheer een mooie dag is met een verdrietig aspect, omdat zijn vrouw deze bijzondere gebeurtenis niet meer mocht meemaken. Zij gaf aan dat de nadruk van het werk van Christa voorlopig zal liggen op de leeftijdsgroep van 0-60 jaar. Verder beloofde zij aan de familie en vrienden dat wij, zoals afgesproken en contractueel is vastgelegd, maar voor 80% beslag zullen leggen op de beschikbare werktijd van Christa. Ze sluit af met de woorden ‘Vaya con Dios, Ga met God, opdat Hij je werk hier in de gemeente zal zegenen’ en overhandigt ook aan Christa een boeket bloemen.

Intussen hadden alle aanwezigen een glas in de hand en gezamenlijk werd getoast op het nieuwe begin van Christa hier in de gemeente en op het nieuwe jaar.

Hierna was iedereen in de gelegenheid de nieuwe predikant de hand te schudden.
.
Maartje de Koning-Schoenmaker  
.
22 DECEMBER 2013: Kerstviering voor Senioren
Op zondag 22 december 2013 heeft de speciale Kerstviering voor senioren van onze gemeente plaatsgevonden.
Om 15.00 werd iedereen in de mooi versierde Sprengkerk ontvangen en werd er koffie en thee geschonken. De tafels waren al prachtig gedekt en voorzien van schalen met allerhande lekkere koekjes en snoepjes.

Maartje de Koning vroeg even de aandacht om mee te delen dat onze toekomstige predikante, Christa Jonkheer, aanwezig was om vast met deze groep gemeenteleden kennis te maken.

Tijdens de viering werden veel bekende Kerstliederen gezongen, begeleid door Jaap van Muijden op het orgel en er was een muzikaal intermezzo verzorgd door Josine van Velzen en Kirsten van Muijden, beide op dwarsfluit.

Na een mooi Kerstverhaal werd de liturgische viering onderbroken om wat te drinken en met elkaar een broodmaaltijd te gebruiken. Er waren op het scherm ook nog foto’s te zien van de vakantiereis voor senioren van het afgelopen jaar.

Daarna sloten we de middag af met het zingen van “Ere zij God”, waarna iedereen weer huiswaards ging. Het was een waardevolle ontmoeting met elkaar en we hadden een mooie viering.

Sylvia van Muijden
.
02 DECEMBER: Kinderkerstfeest 2013: ‘Waar is de ster?’
Al weken zijn de tieners van de Tienergroep druk aan het oefenen, want…..
Kerstavond dinsdag 24 december is het zover: Kerstmusical ‘Waar is de ster?’ wordt opgevoerd!
Alle kinderen zijn van harte welkom om samen met papa en mama, opa en oma en al hun vriendjes te komen kijken, luisteren en zingen.
Om 18.00 uur is er erwtensoep en brood met knakworst en om 19.00 uur gaat het stuk van start in De Spreng.
Komen jullie ook?? 
 
.
02 NOVEMBER - Vanuit de beroepingscommissie
Nu mevrouw Christa Jonkheer het beroep uit onze kerk heeft aangenomen, kunnen wij ons werk als afgerond beschouwen.
Met veel genoegen hebben wij in het afgelopen jaar rondgekeken in ‘domineesland’. Bij het ‘horen’ van een predikant is het verfrissend om te zien hoe een kerkdienst in een andere gemeente verloopt. De gesprekken met kandidaat-predikanten verliepen in een open en ontspannen sfeer.
Op de plezierig verlopen gemeenteavond van 10 oktober jl. hebben wij verslag gedaan van onze bevindingen en de voordracht voor mevrouw Christa Jonkheer toegelicht.
Wij hebben u toen ook bedankt voor uw getoonde begrip voor onze geheimhoudingsplicht. Graag hebben wij in algemene bewoordingen verslag gedaan van de stand van zaken. U heeft ons niet met lastige vragen voor de voeten gelopen onder het motto ‘een broedende kip moet je niet storen.’
Waarde(n)volis ook dat de leden van de beroepingscommissie elkaar goed hebben leren kennen. Bij de verschillende gesprekken en afwegingen had een ieder zijn/haar inbreng. We zullen dit regelmatige onderlinge contact missen!
Wij danken u voor het in ons gestelde vertrouwen.
Dat de wijsheid van boven zoals verwoord in 1 Jacobus 3 ons allen moge blijven inspireren.
Wim de Vries 
29 SEPTEMBER 2013 - DOOPDIENST
Het was groot feest in de Sprengkerk deze zondagmorgen: Puck en Sem werden gedoopt, dochter en zoon van Elsa Wagner en Ralph Arrachart. Ds. A.J.O. van der Wal uit Hoofddorp leidde de dienst, waarin werd stil gestaan bij Jesaja 43: 1 en 5 en bij Matteus 6: 25-34. In de uitleg stond centraal: ‘Wees niet bang, Ik heb je bij je naam geroepen en je staat in mijn handpalm geschreven.’ In de bijbel staat 365 keer ‘Vrees niet, wees niet bang’: als een rode draad lopen deze woorden door de hele bijbel heen, het staat er voor alle 365 dagen van het jaar. ‘Ga met Mij mee, durf de toekomst aan.’ Er kan van alles op onze weg komen waar we bang voor zijn, maar Hij zal er bij zijn. Ga niet als een kip zonder kop, maar als mens die het vertrouwen heeft dat God er altijd is, in goede en kwade dagen. God legt een bodem onder ons bestaan, door te oefenen in vertrouwen, door de verhalen uit de bijbel steeds weer door te vertellen en zo samen die geborgenheid te vinden.
Geparafraseerd op Lied 367: 1 wordt de uitleg afgesloten met ‘Wij bidden elkaar Gods zegen toe, neemt die eerbiedig aan hoe ook jouw weg zal gaan. Nog kent geen mens het wat en hoe, je mag vertrouwend lopen: God doet de toekomst open.’ En natuurlijk waren er na het dopen cadeautjes: boekjes voor Puck en Sem, voor de ouders een kinderbijbel en doopkaarten en natuurlijk voor elk gedoopt kind een doopkaars: ‘Het licht van Christus is ontstoken in Puck en in Sem’ en aan de ouders wordt meegegeven: ‘Ook als er iets gebeurt in het leven van de kinderen wat moeilijk is, denk dan terug aan deze dag en weet dat ook bij moeilijkheden God ons er doorheen zal helpen. Vreest niet, Ik ben met je’!  
8 SEPTEMBER 2013 - STARTZONDAG
Op startzondag 8 september j.l. zijn wij in een door gemeenteleden samengestelde kerkdienst het nieuwe seizoen gestart. We begonnen om 9 uur met een heerlijk ontbijt verzorgd door de kerkenraad, compleet met een door de diaconie gekookt vers eitje en krentenbollen van de wijkouderlingen. Ook thee, koffie en jus d‘orange ontbraken niet. Helaas was het geen tuinweer en konden we niet genieten van de mooi verzorgde pastorietuin. We rekenden zoals gewoonlijk op een goede werking van alle systemen, maar helaas begaf de computer het en een mooi PKN filmpje over ‘Met hart en ziel geloven’ moeten we later nog een keer bekijken.
Na de dienst was er eerst een presentatie over de plannen voor het nieuwe seizoen en waren er spelen, drankjes, hapjes en kon iedereen zich opgeven voor de invulling van de uitdagingen voor gemeenteleden in dit seizoen. Er was veel belangstelling, een spontane aanmelding voor jeugdouderling en iemand die na zorgvuldige afweging zich heeft opgegeven als debiteurenpenningmeester.
Er zijn nog wel wat taken te verdelen, vooral de baan van scriba valt niet mee om ingevuld te krijgen, maar er gloort een lichtpuntje voor volgend jaar. Nu nog een tijdelijke oplossing om dit uitdagende seizoen in te vullen. We blijven hopen en vertrouwen dat ook dit goed zal komen. 
6 JULI 2013 - Braderie 2013
Zaterdag 6 juli was een zonovergoten dag. In onze beide kerkgebouwen was het gezellig druk. Bij de Schakelkerk stonden vlak voor 10 uur ’s morgens de mensen te trappelen om het hek in te mogen. De vroege vogels wilden graag als eersten de rommelmarkt betreden om te ontdekken of er iets van hun gading bij zat. Ook het terras was gezellig en druk. De netto opbrengst van deze dag was hier afgerond het prachtige bedrag van € 1.900.
Ditzelfde bedrag was er ook voor Leen Wim voor het Bali-project, die volgens traditie 4 stands innam voor dit kerkgebouw en de oude pastorie. Bij de Sprengkerk was het ook gezellige drukte en vanwege de warmte werd het schaduwrijke terras goed bezocht.
De twee optredens van ‘Effe Anders’ zorgden ongetwijfeld voor extra bezoekers. De opbrengst hier was netto ruim € 2.000, waarvan een bedrag van € 676,45 (de opbrengst van de bloemenkraam) bestemd is voor het Bangladeshproject van de familie Sauer. 
30 JUNI 2013 - Cross-over dienst
Op zondag 30 juni was het afscheid van enkele kinderen van de lagere schoolleeftijd en de overstap naar de middelbare school, hetgeen tevens inhoudt dat de kindernevendienstperiode wordt afgesloten.
Traditiegetrouw krijgen de jongeren dan uit handen van de ‘eigen’ predikant een bijbel met een persoonlijke Bijbeltekst. Vanwege de vacature overhandigde ditmaal de voorzitter van de kerkenraad de Bijbels aan: Lobke van der Luit,Jiska Barto, Meike Tukker en Stijn Zwaan
Na de preek werden ze uitgezwaaid door de kinderen van de kindernevendienst en welkom geheten door de tienergroep.
Tot slot werd na de dienst, na 36 jaar trouwe dienst, afscheid genomen van Leen Schoenmaker als onze geluidstechnicus. Eerst was er een toespraak en een cadeau van Stichting Spreng & Schakel en vervolgens een woord van dank namens de kerkenraad. Leen kreeg bij deze gelegenheid als dank de welbekende ‘kerkpen’ overhandigd. Rest ons te zeggen: ‘Leen, heel erg bedankt voor zoveel jaren trouwe dienst’. De voorzitter van de kerkenraad sprak wel de hoop uit dat Leen bereikbaar blijft voor deskundig advies op dit terrein. 
.
23 JUNI 2013 - Doopdienst Sam van Ingen Schenau
Op zondag 23 juni is in een feestelijke kerkdienst de kleine Sam gedoopt. Het was nog wel spannend of oma Willy aanwezig zou kunnen zijn, omdat haar verblijf in het ziekenhuis en haar herstel veel langer duurde dan ze had gehoopt, maar gelukkig was deze zondag weer het eerste kerkbezoek van Willy na een zware periode.
Ook voor Remmy en Ricardo was dat een opluchting, want de dienstdoende predikante was speciaal voor deze gebeurtenis ingeroosterd en uit Leek (Friesland) gekomen om de zoon van haar vriendin te kunnen dopen. Het was een mooie en ontroerende dienst, vooral toen de doopbelofte door Remmy in het Nederlands werd uitgesproken en in zijn eigen taal (Spaans) door Ricardo. Ook sprak Ricardo namens zijn moeder een doopwens uit, waarvan de vertaling in het Nederlands op het beamerscherm was mee te lezen. 
27 MEI 2013
Informatie m.b.t. tot de kerkdiensten vindt u hier.
Informatie over de doelen van de verschillende collectes vindt u hier.  
.
7 JANUARI 2013 Bericht van het organisatiecomité Afscheid  ds. M. van der Velden
Door de inzet van vele commissies kunnen we terugzien op een geslaagde afscheidsavond voor ds. Van der Velden. Het was verrassend hoeveel creativiteit er in onze gemeente is. Mede daar door konden we een gevarieerd programma samenstellen met afwisselend ludieke en serieuze onderdelen.
Leek het eerst dat er weinig animo was om mee te doen, later liep het programma vol. Ook de gemeente toonde zich betrokken door met velen op deze avond aanwezig te zijn, maar ook door gul bij te dragen aan het afscheidscadeau voor ds. Van der Velden. Het eindbedrag kwam op €  950.--.  Een prachtig resultaat, waarvoor onze dank!
Het succes van deze avond was mede te danken aan de projectieploeg, die de beelden vlot op het scherm projecteerde en aan de bediening, die de bezoekers van hapjes en drankjes voorzag.
Het organisatiecomité bestond uit Willy Cuvelier, Ingrid Hijzelendoorn, Matty Ouwerkerk, Nico Knibbe, Wim Verheij en ondergetekende. Zij zien terug op een goede samenwerking en een bijzondere avond.
Klik HIER voor een aantal foto's van de afscheidsavond op 4 januari.
Klik HIER voor een aantal foto's van de afscheidsdienst op 6 januari.
4 JANUARI 2013 Opening Corridor
Vrijdag 4 januari was het dan zo ver. Onder het toeziend oog van de leden van de stichting en veel andere belangstellenden werd de corridor officieel geopend door Otto von Hertzberg en Jan Ouwerkerk door middel van het doorknippen van de linten.
De corridor verbindt de Kerkzaal met de Sprengzaal en de toiletruimtes. Tevens zijn er extra toiletten en een goed te bereiken invalidentoilet gerealiseerd. Vanzelfsprekend mocht bij deze feestelijke opening een glaasje bubbels niet ontbreken.
Klik HIER voor een aantal foto's van de opening!
.
30 DECEMBER 2012: Tentoonstelling Made in de Spreng
Voor de vierde keer werd de tentoonstelling Made georganiseerd door de werkgroep van Wij Presenteert.
Decor voor het plaatselijk kunstspektakel was opnieuw de Sprengkerk in Oude Wetering en inmiddels hebben al vele belangstellenden de tentoonstelling bezocht. Vooral zaterdagmiddag, hoewel het buiten behoorlijk waaide, liep het storm in de Spreng. Maar het begon afgelopen donderdag met een speciale openingsavond voor de kunstenaars met genodigden. Een lint van kinderen, of was het kinderen met een lint? opende de tentoonstelling. Aan het lint hingen hun eigen (zelf)portretten en op de tonen van de gigantische Youtube hit Gangnam Style van PSY werd de tentoonstelling officieel voor geopend verklaard.
Klik HIER voor een aantal foto's van de tentoonstelling!
18 NOVEMBER 2012: Presentie "Moeders verleden!"
Op zondag 18 november werd in De Spreng te Oude Wetering feestelijke het boek 'Moeders verleden' gepresenteerd over het ontstaan en de bouw van het gereformeerde kerkgebouw in 1888 en de verwikkelingen daaromtrent ten tijde van de Doleantie.
Klik HIER voor een aantal foto's van de presentatie! 
.
18 NOVEMBER 2012: Vacature predikant
Op verzoek van de beroepingscommissie is de informatie over de zoektocht naar een nieuwe predikant ook op de website gepubliceerd. Klik HIER voor de informatie!
10 NOVEMBER 2012: 2e editie Kerkenveiling
Zaterdag 10 november hielden wij voor de 2e keer onze eigen kerkenveiling.
Door veel vrijwilligers was tevoren al enorm veel werk verzet. Het organiseren van de activiteiten, het inzamelen van de kavels, de publiciteit, het bakken en koken enz. Om 15.00 uur gingen de kerkdeuren open en het was al snel gezellig druk. Om half vier konden de kinderen genieten van een heuse poppenkastvoorstellingen na afloop kregen ze een ijsje. Intussen waren de andere bezoekers druk in de weer met alle activiteiten, zoals het rad van avontuur, de balletjesbak, de grote sjoelbak, de grabbelton enz. De koffie en thee met diverse soorten heerlijke taarten cake had veel aftrek en na een eerste drankje werd om even na 5 uur in de consistorie het Stamppotten & Snertbuffet geopend.
Intussen ging het rad van avontuur vrolijk verder en even na zeven uur werden de prijswinnaars bekend gemaaktvan de raadspelletjes en het sjoelen. Daarna kwam als klap op de vuurpijl de veiling, het sluitstuk van deze geslaagde dag. Het publiek kwam wat aarzelend op gang, maar al snel werden mooie bedragen geboden voor de meest uiteenlopende zaken en diensten. De veiling heeft het mooie bedrag van €4.000 opgebracht. Het door Jaap van Muijden aangeboden orgelconcert op zondagmiddag 20 januari 2013 was inmiddels aangevuld met high tea en de entreekaarten gingen voor een bedrag van €15 grif van de hand, zodat binnen enkele minuten het minimum aantal deelnemers is behaald. Maar u begrijpt dat vele zielen meer vreugd maken en dat wij ook alle thuisblijvers of mensen die verhinderd waren, in de gelegenheid willen stellen om toegangskaarten te kopen voor dit mooie concert. Iedereen kan zich telefonisch aanmelden bij Maartje de Koning, mobiel 06 15828478 of per mail, met vermelding van uw naam en het aantal kaarten dat u wenst naar !
Om te zien wat u hebt gemist kunt u HIER klikken om een fotorapportage te bekijken op de site van de Stichting Spreng&Schakel!
05 NOVEMBER 2012: Veiling in De Spreng voor Restauratie Schakelkerk
In de Spreng zal op zaterdag 10 november onze 2e kerkenveiling worden gehouden waarvan dit jaar de opbrengst bestemd is voor de restauratie van de Schakelkerk.
Het College van Kerkrentmeesters heeft een hele lijst met werkzaamheden die dringend moeten worden uitgevoerd. De subsidieaanvraag heeft al drie jaar alleen maar geld gekost en telkens weer vissen wij achter het net. Het is de bedoeling dat niet langer wordt gewacht, maar dat na de winter zal worden gestart met het uitvoeren van de meest dringende zaken.
Hiervoor is veel geld nodig. Tijdens de braderie is een goede start gemaakt en al een mooi bedrag van € 5000 bijeengebracht, maar dat is lang niet genoeg om alle werkzaamheden op de lijst uit te voeren.
De organisatoren zijn druk bezig met het inzamelen van kavels voor de veiling. U kunt bieden op een weekend of midweek in een huisje in Brabant, gratis gebruik van de Sprengzaal voor uw feestje, en er is zelfs een elektrische damesfiets in de aanbieding, De lijst met kavels groeit gestaag en we hopen dat er nog veel mooie dingen worden ingebracht.
Ook hopen wij weer op mensen die zich melden voor het inrichten van de veilingruimte, het opruimen na afloop, die overdag kunnen helpen en vooral ook op mensen die stamppot of gebak willen maken voor dit doel.
Aanmelden kan bij Willy van Ingen Schenau 3314502 of bij Maartje de Koning 3316240 of 06 15828478. 
10 OKTOBER 2012: De corridor van De Spreng
Woensdag 10 oktober was het dan zo ver. Onder het toeziend oog van een aantal leden van de kerkenraad, wat belangstellende kerkleden en van de aannemer sloeg de voorzitter van Stichting Spreng & Schakel, Wiel Tiemes, de eerste paal voor de corridor die de Kerkzaal een extra verbinding met de Sprengzaal en de toiletruimtes zal geven. Tevens worden extra toiletten en een goed te bereiken invalidentoilet gerealiseerd. Vanzelfsprekend mocht een glaasje bubbels niet ontbreken.
.
7 OKTOBER 2012: Feestelijke oecumenische dienst
Zondag 7 oktober had deze traditionele kerkdienst wel een heel bijzonder tintje. Voor het eerst stond deze gezamenlijke kerkdienst met de Remonstrantse gemeente en de katholieke kerk in het teken van de Oogst. Op verzoek van LTO werd voor de eveneens traditionele oogstdankviering die ander jaren in diverse RK kerken in Kaag en Braassem werd gevierd, dit jaar gecombineerd. Het was, zoals het Leidsch Dagblad schreef: ‘preken tussen kisten spruitjes’.
Het podium was omgetoverd in een ware bloemenzee in prachtige herfstkleuren gecombineerd met kisten spruitjes, zakken aardappels, ui en peen en goudgele boerenkazen in verschillende afmetingen. De boerenbanken en de stoelen waren deze zondag tot de laatste plaats bezet. Aan de dienst werd meegewerkt door het koor Cadans onder leiding van Wim Loos. Ds. Erik Cossee, Pastor Charles Horsthuis en Ds. Martin van der Velden leidden gezamenlijk deze feestelijke dienst.
. 
20 MAART 2012: Afgelopen zondag zou aanvankelijk Esther de Pauw voorgaan in een dienst in de Schakelkerk. Omdat zij inmiddels is bevestigd als predikant in Leiderdorp, had zij afgezegd en was het Joop Kret gelukt om kandidaat drs. Floris den Oudsten uit Waddinxveen te vinden als voorganger. Toen bleek dat On-Line juist alleen op deze datum kon optreden, is de dienst verplaatst naar de Sprengkerk en is contact gelegd tussen voorganger - band- kerkenraad om tot een mooie invulling te komen voor deze dienst. Het thema dat Floris had gekozen was de relatie tussen liefde en kruis uit 1 Korintiërs.
Donderdagmiddag was alles gereed en kon de liturgie naar alle betrokkenen worden gestuurd. Echter vrijdag, aan ‘t eind van de middag kwam er het bericht dat de voorganger ziek was en helaas niet kon voorgaan. Het was hem ook niet gelukt een vervanger te vinden. Gelukkig vonden wij die  al snel in onze eigen predikant, die voor de tweede  keer dit jaar zijn vrije zondag opgaf om ons uit d e brand te helpen. Martin bedankt!
 
Voor allen die niet aanwezig waren: Jullie hebben iets gemist! Het enthousiasme van de band, het thema van de dienst, onze predikant, de organist, de kindernevendienst en alle aanwezigen hebben met elkaar van deze dienst  en dit thema een prachtig geheel gemaakt. Een woord van dank aan allen, die aan de dienst hebben meegewerkt.
Wij hopen dat wij velen van u a.s. zondag mogen ontmoeten wanneer de dienst weer in de Sprengkerk is en de kinderen van de kindernevendienst in de geplande gezinsdienst vol enthousiasme op het grote podium het verhaal van Zacheüs uitbeelden.
Graag allemaal  tot zondag 25 maart a.s. in de Sprengkerk.   
 
Namens de kerkenraad , 
Maartje de Koning, voorzitter 
. 
16 JANUARI 2012: Het is al weer een tijdje geleden, maar hierbij een verslag van de Kerstwandeling.
Klik HIER voor een fotorapportage, met dank aan Wendy Huigsloot.
.
De kerstwandeling van  2011 zal ons lang bijblijven. Voor het eerst gingen de RK parochie H. Franciscus en de Protestantse Gemeente uit Oude-Wetering, samen op weg naar Bethlehem. Het Witte Weekblad kopte ‘Kerst brengt geloven bij elkaar’.
Het werd een groot succes! Wel 378 mensen zijn door de Romeinse soldaat Joost geteld. Groot en klein ging met elkaar op pad, langs de lichtjes op weg naar de stal.
De commissie is overladen met complimenten voor de organisatie.
Maar de commissie heeft het niet alleen gedaan, er zijn zoveel mensen die op de één of andere manier meegewerkt hebben. En iedereen die meehielp deed dat met grote inzet. Iemand zei dat het goed zou zijn om met elkaar van te voren soep te eten. In de kerk is gevraagd of er mensen zijn die soep wilden koken en dan komt er ruim voldoende overheerlijke erwtensoep, zelfs vegetarische.
Iemand die niets heeft met kerst wilde best de lampjes neerzetten, de trompettist nam een prachtige oude trompet mee, de stoelen mochten wel in het paleis staan, als we ze maar na sluitingstijd kwamen halen.
En zo ging het maar door, we mochten de herberg maken in Huize Jacobus en dan biedt een familiekoor aan om daar te komen zingen. Op het Rembrandtplein mochten de schapen staan, als je ze dan komt brengen staat er ook een lamp voor de engel, met afstandsbediening! En zo zijn er nog zoveel dingen die het hele gebeuren iets extra’s gaven.  De garage van de Jacobuskerk veranderde in een prachtige stal compleet met vuur korf. 
Op kerstavond kwamen wij allemaal vrolijke mensen tegen. Kinderen die met hun lampje al aan, in hun broodje worst hapten. Die hoopten dat zij in de volgende groep op weg zouden mogen gaan. De gidsen die vrolijk in de deuropening hun groep  stonden op te wachten. In de taferelen werd met zoveel passie toneel gespeeld dat het kerstverhaal voor de toeschouwers ging leven en dat ondanks hun ongetwijfeld koude tenen. En in de Jacobuskerk waar de beschuit met muisjes al stonden te wachten kon iedereen weer warm worden.
Als je iets gaat organiseren en je krijgt zoveel medewerking en je ontmoet overal enthousiaste mensen die ook met je mee willen denken, dan krijg je daar zoveel energie van dat je met heel veel plezier bezig bent. 
Daarom willen wij iedereen die meegeholpen heeft om van de kerstwandeling een succes te maken heel hartelijk bedanken, zonder al die enthousiaste mensen had het niet gekund.
Soepkokers, obers, gidsen, toneelspelers, koffie zetters, brood- en beschuit smeerders, potjes uitdelers, tafereelopbouwers en alle mensen die ons met raad en daad hebben bijgestaan, 
Dank jullie wel !
Commissie kerstwandeling: Carla van Ruiten, Henriëtte van Buuren, Wendy Huigsloot en Marian van Velzen 
.
21 OKTOBER 2011: De informatie uit de nieuwe gemeentegids is verwerkt in de website. Indien u informatie mist, foutieve informatie aantreft of andere opmerkingen heeft verzoeken wij u dit te mailen naar We zullen uw opmerkingen z.s.m. verwerken. 
.  
1 september 2011: Doopdienst op zondag 7 augustus
Kijk HIER voor de foto's!
In een volle Sprengkerk zijn gedoopt Nyls van der Torren, Sam van Dongen en Davy Hoogenboom.  Aan het begin van de dienst werd er stilgestaan bij het overlijden van mevrouw Los-Vlugt.  Na de inleiding op de dienst werd de ouders gevraagd hun motivatie voor de doop met de gemeente te delen.
.
Een citaat uit de motivatie voor de doop van de familie van der Torren: ‘Lieve Nyls, lieve gemeente. Vandaag word je gedoopt, dat vinden wij heel bijzonder. Vanaf vandaag zul je altijd verbonden zijn met God, je Hemelse Vader, bij wie je vandaan komt  en naar wie je ook weer terug zult gaan. Papa en mama wilden jou graag laten dopen. Niet alleen om jouw band en met de gemeente te versterken, maar ook uit dankbaarheid.’ En: ‘Door jou weten we dat God altijd bij ons is en over ons waakt.’
.
De  familie van Dongen sprak onder andere de volgende woorden:  ‘God kent jou vanaf het begin,  helemaal van buiten en van binnenin. Hij kent al jouw tranen en al je verdriet, want Hij ziet de dingen die een ander niet ziet. Lieve Sam dat geloven we.’ En: ‘Wij geloven dat er ook een God is die van je houdt. Hij heeft jou gemaakt met alles erop en eraan. Hij wil graag jouw Hemelse Vader zijn. Vandaag wordt jij gedoopt, een teken van Gods liefde voor jou.’
.
De familie Hoogenboom gaf de volgende woorden aan Davy mee: ‘Lieve Davy, zo mooi, zo gaaf uit liefde geboren. Je bent een wonder, een teken van Gods trouw, die ons heeft uitverkoren om jouw ouders te zijn. Dat maakt ons blij. Daarom laten wij je nu dopen en krijg je er nog een goede Vader bij. Wij hopen dat je met God de toekomst in mag lopen.  Ook al is het pad van het geloof soms zwaar, wij hopen jou er de weg in te kunnen wijzen.’
.
Onder belangstelling van heel veel kinderen op het podium werden de kinderen door ds. Martin van der Velden gedoopt. In de preek sprak hij over Jona 2: 1-11 en Matteus 14: 22-33. Water is het symbool van Gods goedheid. SAMEN zitten we in de boot van het leven. Doe het daarom niet alleen. Betrek anderen erbij.
De dienst werd afgesloten met het zingen van ‘Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen en doet ons elkaar verstaan’.
.
13 augustus 2011: Helemaal onderaan de Agenda vindt u ook een overzicht van de diensten die uitgezonden worden door Kerkradio op de FM of via de Kabel. 
 
02 juli 2011: Zaterdag 2 juli werd de jaarlijkse braderie weer gehouden langs de Oude Wetering. Ook de Protestantse Gemeente van Oude Wetering was natuurlijk weer vertegenwoordigd en vele vrijwilligers waren weer volop in touw om alles netjes te laten verlopen.
Bij en in de Spreng waren de volgende activiteiten te zien:
- de tentoonstelling van het "Collectief De Kwaasteniet"
- koek en zopie met zomerse lekkernijen
- boekenmarkt
- stroopwafelkraam
- plantenkraam
- modieuze artikelen van en voor Bali
- optreden van het nonnenkoor
Bij de Schakel was natuurlijk ook van alles te doen:
- koffie, met appeltaart of cake
- "rommel"-markt
- modieuze artikelen van en voor Bali
- boekenmarkt in de oude pastorie
Klik HIER om een aantal foto's te bekijken.
18 juni 2011: Er zijn weer een behoorlijk aantal overdenkingen op de site geplaatst die Ds. Martin van der Velden het afgelopen halfjaar heeft gehouden in de diensten. U kunt ze nog eens op het gemak teruglezen. Kijk HIER!
12 juni 2011: In de ruimte van de Geest
Nadat zaterdag 11 juni de Spreng officieel is heropend werd zondag 12 juni weer de eerste kerkdienst gehouden in de vernieuwde Sprengkerk. Het werd een feestelijke dienst waar de kleuren rood en wit de overhand hadden. Bij de ingebruikname werden het licht, het water, het antependium en de kanselbijbel en de avondmaalsschaal en beker weer binnengebracht en op hun plaats gezet.
"Wij hebben alles bijeengebracht om ons gerenoveerde kerkgebouw weer te bestemmen tot de dienst van God aan deze wereld, want Hij is een God die wil wonen bij de mensen en tot onze dienst aan Hem, want Hij is alle lof en eer waardig."
.              
Een koor van jongeren zong tweemaal een lied: "De kracht van uw liefde" en "Laat het feest zijn in de huizen". De kinderen hadden hun eigen dienst waarin het pinksterverhaal natuurlijk de aandacht kreeg, maar waarin ook duifjes werden gemaakt die aan de kerkgangers werden uitgedeeld. Deze duifjes waren bedoeld om aan een ballon te worden bevestigd. Deze balonnen werden aan het einde van de dienst opgelaten om alle mensen, dichtbij en ver weg, deel uit te laten maken van en te informeren over onze kerk en ons multifunctioneel centrum. De dominee sprak over de gids die ons voorgaat om ons de weg te wijzen en over de Geest die over ons is uitgestort. Gabrielle speelde een prachtig stuk op de harp, misschien ook wel als voorbeeld hoe de Spreng ook gebruikt kan worden voor mooie concerten. De voorzitter van de kerkenraad haalde in haar toespraak de voor- en tegenstanders van de plannen aan en sprak het vertrouwen uit in deze prachtige kerk en het multifunctionele centrum. Tevens blikte zij terug op de historie van onze kerk en sprak de woorden uit: "Wat zouden vele ouders van toen trots zijn op dit resultaat als ze nog even om een hoekje konden kijken!"
.
Na de dienst was er nog gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten en te genieten van de mooie accommodatie en de vernieuwde kerktuin.
Klik HIER voor een kleine verzameling van foto's.
.
24 april 2011: In de tuin - Pasen 2011. In de Schakelkerk, die was omgetoverd in een prachtige kleurrijke tuin, hebben we de opstanding van de Here Jezus gevierd. Ook voor de kinderen was het een speciale dienst. Voordat zij naar de kindernevendienst gingen hadden ze een gesprek met Pompom. Pompom snapte er helemaal niets van. Lezen in zo'n dik boek lijkt wel heel erg saai, maar ja als dat boek al 2000 jaar oud is moet het toch wel bijzonder zijn. En het opstaan van Jezus is toch ook niet bijzonder, Pompom staat ook elke ochtend op. Hier was enige uitleg wel nodig. De liederen, de samenzang met het koor, de schriftlezing in de vorm van een stemmenspel en de uitleg maakte de dienst tot iets bijzonders. Na de dienst konden de kinderen ook nog even paaseieren zoeken in de pastorietuin. Klik op de foto voor meer foto's van de dienst.
. . 
15 februari 2011: Het afgelopen weekend is er weer een gezellige Schoolkerkdienst gehouden. Kinderen van de Meerpaal uit Nieuwe Wetering deden enthousiast mee aan de dienst, door het zingen van een paar liedjes, het voorlezen van een gedicht en juf Eefje vertelde een mooi verhaal als bijbellezing. Het thema van de dienst was: "Iedereen mag mee doen!". De kinderen beelden het thema uit door op handjes hun wensen en hulp te schrijven. Klik HIER voor de foto's van de dienst. 
.01 januari 2011. Vandaag is afscheid genomen van de Taize jongeren. Klik HIER voor een aantal foto's van de laatste bijeenkomst. 
30 december 2010 Pelgrimage van vertrouwen op aarde
Donderdag 30 december alweer de 2de dag van de Taize-jongeren in Oude Wetering. Ook deze dag begon met een bijeenkomst in de Schakelkerk. Een dienst van zang en gebed in diverse talen. Vrijdag is er weer zo'n bijzondere dienst. Echt de moeite waard om bij te wonen. U/jij bent van harte welkom. Aanvang 08.30 uur. Klik HIER voor een aantal foto's van de dienst. Kijk ook eens op de speciale Taize site. Of Taize aan de Maas site.
29 december 2010 Pelgrimage van vertrouwen op aarde
Woensdagmorgen 29 december om 08.30 uur stroomde de Schakelkerk vol met ongeveer 200 jongeren van over de gehele wereld. Kroaten, Oekrainers, Italianen, Polen, Duitsers, Fransen, Spanjaarden en vele anderen. De bijeenkomst startte met zang en gebed uitgesproken in vele talen. Een en ander als voorbereiding op de Taizé bijeenkomst in Ahoy - Rotterdam. Na de gezamenlijke start, waarin een lang stilte moment erg indrukwekkend was, ging de groep uiteen in kleinere discussie groepen. Klik HIER voor een foto-impressie van deze eerste bijeenkomst. 
.
Donderdag 30 en vrijdag 31 december zijn er ook nog 2 bijeenkomsten. Deze bijzondere diensten beginnen om 08.30 uur. U bent allen van harte uitgenodigd om deze diensten bij te wonen.
.
28 december 2010 Aankomst Taizé jongeren
Dinsdag 28 december zijn 199 jongeren in Oude Wetering en Roelofarendsveen aangekomen voor de viering Taizé aan de Maas.
Honderden jonge pelgrims hebben de kerstdagen in een toerbus op de snelweg doorgebracht om op tijd te zijn voor de bijeenkomst van de broeders van Taizé in Ahoy. Uit Rusland komen ze, Oekraïne, Italië, Servië, Spanje en vooral uit Polen: dertigduizend jongeren in totaal van zeventig verschillende nationaliteiten.
Pelgrimsoord: De Rotterdamse Ahoy is vanaf dinsdag vijf dagen lang pelgrimsoord. Tot nieuwjaarsdag is de evenementenhal gevuld met biddende, zingende en filosoferende jongeren. Ook zijn er honderden workshops te volgen. "De stad Rotterdam is een zeer gastvrije stad. We zijn zeer goed ontvangen", zei broeder Alois.
Klik HIER voor de foto's van de aankomst bij de Schakelkerk.
28 december 2010 Première Kerstfilm “Kerstverhaal in Oude-Wetering".
Op kerstavond 24 december om 19.00 uur ging de film “Kerstverhaal in Oude-Wetering” in première. Vanaf 18.30 uur kwamen de eerste gasten over de rode loper. Zij werden door een fotograaf vakkundig op de foto gezet voor zij de warme kerk binnen kwamen. In de kerk waren twee prachtige schermen opgehangen zodat iedereen de film goed zou kunnen zien. De première was tijdens het kinderkerstfeest van de Protestantse Gemeente van Oude-Wetering. De viering werd geopend met een lied en een gebed. Daarna werd de film vertoond. Het was een prachtige film, met liefde en aandacht gemaakt. Dit betreft niet alleen de vertolking van de rollen maar ook het filmen en de montage. Annemarie en Toby als Jozef en Maria brachten prachtig in beeld hoe lastig het was om een slaapplaats te vinden en hoe blij zij waren met de geboorte van Jezus.
Het kerkkoor dat als engelenkoor de herders op een prachtig lied trakteerden en al die mensen die op een mooie zondagmiddag op weg wilden gaan naar Bethlehem, langs de voorweg, maakte de film tot een prachtig document.
Alle aanwezigen hebben genoten van de film. Klik HIER voor een aantal foto's.
De film is te bestellen bij Marian van Velzen Tel 071-3312921 of
15 november 2010. Opnamen kerstfilm. Sinds enige week zijn een aantal gemeenteleden druk in de weer met het opnemen van een kerstfilm. Op verschillende locaties in Oude- en Nieuwe Wetering zijn regelmatig een filmploeg en acteurs te zien die met een enorme inzet opnamens aan het maken zijn voor een film die zal worden vertoond tijdens het kinderkerstfeest. Take voor take wordt digitaal vastgelegd waarna een en ander zal worden gemonteerd tot een prachtige film. Maria en Jozef, de os en de ezel en alle andere personages uit het evangelie passeren de revue. Om alvast een indruk te krijgen hierbij een aantal foto's van een van de eerste opnamedagen. Klik HIER om de foto's te bekijken.
.
26 september 2010: Vandaag is de startzondag van het kerkelijkseizoen gehouden met een feestelijke dienst en een gezellig samenzijn na afloop van de dienst. Het thema van de dag was "Bouwen aan een hoopvolle toekomst". In en rondom de dienst werden bouwstenen aangedragen voor de toekomst van onze kerk. Zowel de ouderen als de kinderen van kindernevendienst, catechese en tienergroep hebben hun steentje bijgedragen. Klik HIER om de foto's te bekijken.
.  
1 juni 2010: Een bedankje vanuit Brazilie - Preservando o futuro’
Beste vrienden uit Oude en Nieuwe Wetering,
Hartelijk dank voor het geld dat wij via de kerk van jullie hebben gekregen. Dat maakt het weer mogelijk om materiaal voor de schilder- en handwerklessen te kunnen kopen, waar de kinderen en tegenwoordig ook moeders met veel plezier gebruik van maken.
Momenteel geef ik les op vier verschillende projecten in vier verschillende delen van Botucatu. Een stad met ongeveer 120.000 inwoners, 250 km bij São Paulo vandaan.
Het doel van deze projecten is dus kinderen en moeders uit de onderkant van de samenleving
via onder andere kunstzinnig bezig-zijn wat meer ontplooiingsmogelijkheden te bieden. Door het verhogen van hun zelfvertrouwen, vindingrijkheid en creativiteit proberen we ze uit de negatieve stroom van de samenleving te trekken. Iets wat met kleine pasjes vooruit gaat en soms helaas ook weer een beetje achteruit.
Kijk HIER voor een aantal foto's!
Groetjes,
Barbara Goedhart, Botucatu, Brazilië 
22 mei 2010: Na een aantal weken zonder het geluid van de kerkklok te moeten kerken is de klok vandaag weer gerepareerd.
Klik HIER voor enkele foto's van de werkzaamheden.
Ook een foto van de begraafplaats gezien vanuit de kerktoren, een foto van de klok zelf met het opschrift: " Door eendracht kwam ik hier te hangen om de geroofde te vervangen" en na gedane arbeid is het goed om van een kopje koffie te genieten.
5 mei 2010: Iedere zaterdag zijn een aantal vrijwilligers bezig met onderhoud bij de Schakelkerk. Deze groep verzet veel werk, maar heeft het met elkaar ook heel gezellig. Onlangs deden ze een bijzonder ontdekking die zij u niet willen onthouden. "Nieuw leven bij de Schakelkerk". Klik op de foto om er nog een paar te bekijken.
Heeft u misschien ook nog wat tijd over? En hebt u zin om zo nu en dan - of iedere zaterdag ook de handen uit de mouwen te steken voor de kerk! Neem dan even contact op met Piet Idelenburg.
Vele handen maken licht werk!
.
24 april 2010: Het verslag van het werkbezoek aan Egeres is op de site geplaatst. Tussen de tekst vindt u een aantal linkjes naar filmpjes van deze reis. De tekst en de beelden laten veel zien van de leef- en woomomstandigheden in Egeres. Ga naar de pagina Bezoek Egeres,
.
11 april 2010: Tijdens het 40-Dagenproject zijn er een aantal foto's gemaakt van de kindernevendienstactiviteiten. Klik hier om de foto's te bekijken.
14 februari 2010: Vandaag is er een feestelijke dienst gehouden in samenwerking met P.C.B. De Meerpaal uit Nieuwe Wetering. Het thema van de dienst was "Het is feest als iedereen er is". Het ging over het bekende verhaal van ‘de verloren zoon’. De school had een speciale manier  bedacht om het verhaal te presenteren en te vertellen. Het accent viel op het laatste deel van het verhaal waar de vader een feest organiseert, omdat de zoon weer terug is. De oudere zoon wil niet komen op zijn vaders feestje. Zijn vader probeert hem over te halen, omdat het pas feest is als iedereen er is. Een feest vier je niet alleen, maar met de hele gemeente! Kijk hier naar de foto's.
4 januari 2010: Diverse fotoalbums zijn geplaatst in het fotoboek. O.a. de kerstviering voor de senioren, kinderkerstfeest, 1ste Kerstdag, IJsculpturen in de Spreng en het gaan en komen van ouderlingen en diakenen. 
Zondag 1 november. Misschien een vreemd woord voor u: ‘bediening’. Het komt uit het Dienstboek voor de Kerken. Het woord betekent dat er mensen in dienst van de kerk zijn die speciaal werk doen. Hun dienst aan de gemeente wordt bediening genoemd. In ons geval hebben wij het over Pieter Nauta, die vanaf 1 november onze jongerenwerker wordt en Jaap van Muijden, die als onze kerkmusicus begon. Op deze zondag kregen zij de zegen mee voor hun toekomstige werkzaamheden. Tegelijkertijd herbevestigden we Wiel Tiemes in het ambt. Hij is secretaris (scriba) van de kerkenraad en we namen afscheid van tijdelijk scriba Gerrit Arie Los en Marja van Wouwe.
Klik op de foto voor een vergroting!
27 september 2009: Op deze zondag is op feestelijke wijze het nieuwe kerkelijk jaar geopend met het houden van een openlucht dienst op het erf bij Lenie Kroon. Na de dienst was er een gezellige gezamenlijke maaltijd. Foto's van deze dag vindt u hier!
2 juni 2009: Op eerste Pinksterdag 2009 deed Kirsten Schoenmaker Openbare Belijdenis van het Geloof in een feestelijke dienst die muzikaal werd ondersteund door het jongerenkoor Faith. Klik hier voor de foto's. 
2 juni 2009: Stichting Spreng en Schakel
Op woensdag 20 mei werd in notariskantoor von Hertzberg de akte ondertekend voor de Stichting Spreng en Schakel. Er is hard aan gewerkt om de ondertekening juist op deze dag te laten plaatsvinden, omdat het precies 100 jaar geleden is dat de Sprengkerk werd 'ingewijd'. Zie de foto's! 
28 mei 2009: Onder "Externe informatie" is een nieuwe pagina opgenomen met als titel "Gehandicaptendienst".
21 mei 2009: Vandaag is de 100ste verjaardag van het Gereformeerd Kerkgebouw gevierd. Vele gemeenteleden en oud Oude Weteringers hebben de kerkdienst en de feestelijke bijeenkomst bezocht. Kijk hier voor een kort verslag of klik hier om een eerste foto-impressie te bekijken.
.
17 mei 2009: In de dienst van vandaag is gedoopt Gijsbert Tijs van der Torren. Lars wordt hij genoemd. Hij is geboren op 6 maart 2009. Zijn ouders zijn Berry en Keetie. Klik hier voor de foto's van deze feestelijke gebeurtenis.
.
16 mei 2009: Er werd al lang naar uitgekeken, maar zaterdag 16 mei was het dan eindelijk zover: Per bus vertrokken we met 41 personen voor een pelgrimstocht naar Dokkum: ‘Op weg naar de Bron’! We gaan niet alleen naar de Bonifatiusbron, maar ook “op weg naar de bron in onszelf”. Klik hier voor een fotorapportage.
12 april 2009. De Paaskaarsen van het afgelopen jaar zijn tijdens de Paasdienst uitgereikt aan mevrouw Lize Schoo en Gerrit Arie Los als dank voor de ondersteuning aan het kerkkoor door mevrouw Schoo en het waarnemen van een groot deel van de scriba-taken door de heer Los.
12 april 2009. Uitleg bij de bloemstukken in de kerk in de Paasdienst.
Pasen is blijdschap, vreugde. “Door het dak gaan”, bij wijze van spreken. En dat wordt door bloemen getekend kijk maar allemaal prachtige kleuren geel, rood of oranje. En dan hebben we ook een wit doek. Dat witte doek staat voor reinheid. Wit is de liturgische kleur van Pasen. De predikant heeft ook een witte stola. Op het doek ligt hedera, die trouw symboliseren. En aan de voet van de schikking zijn stenen neergelegd met een licht. Dat is het open graf. De lichtjes laten het donker van de veertigdagentijd verdwijnen. Maar altijd in een menselijk leven, ondanks blijdschap, vreugde een open graf lichtjes  is op de achtergrond altijd het lijden aanwezig. Maar nu staat de blijdschap van de opstanding voor ons centraal.  
6 april 2009: Onder Kerkdienst actueel is de informatie opgenomen bij de diensten in de maand mei.  
.
31 maart 2009. Op zondag 22 maart werd in Kerkzaal De Spreng een benefietconcert met lichtklassieke muziek gehouden. Dit concert werd georganiseerd door Gabriëlle van Velzen in het kader van haar maatschappelijke stage die zij moet doen als leerling van het Visser ’t Hooft Lyceum Leiden. De opbrengst van het concert kwam ten goede aan de acties van Leen Wim van der Luit voor Bali. Twee kindertehuizen, een project van het Leger des Heils. Klik hier voor de foto's van het concert. 
31 maart 2009. In een feestelijke dienst is op 15 maart gedoopt Imke Geertruida Maria van Dongen, dochter van Jack en Lizette, broertje van Job. Klik hier voor de foto's van de doop. 
22 maart 2009: Sinds eind december 2009 kunt u onze diensten ook live beluisteren via internet. Klik hier voor meer informatie. Klik hier voor de live-uitzendingen. Klik hier voor Kerkdienst gemist.
20 mei 1909 / 20 mei 2009
Op Hemelvaartsdag 21 mei 2009 willen wij herdenken dat ons voormalig Gereformeerd Kerkgebouw, nu De Spreng, 100 jaar bestaat. De ingebruikname op 20 mei 1909 was trouwens ook op Hemelvaartsdag!
Vorig jaar is door de Raad van State bepaald dat de door de burgerlijke gemeente toegekende status van gemeentelijk beeldbepalend monument terecht is. Voor ons als gemeente is deze status wel dubbel. Wij zijn nu in het bezit van 2 monumentale gebouwen:1 rijksmonument en 1 gemeentelijk monument, met alle regels en verplichtingen die daarbij horen.
Historisch gezien is 100 jaar best bijzonder. De kerk is zeker een beeldbepalend pand aan de Oude Wetering. Dit vertellen wij ook vol trots in onze brochure. De kerkenraad heeft daarom besloten dit eeuwfeest op gepaste wijze te vieren. Voorafgaand aan de viering gaan we eerst dauwtrappen. Daarover hoort u later meer.
Vanaf half 10 wordt iedereen welkom geheten en om 10 uur begint de herdenkingsdienst. Aansluitend zullen er diverse activiteiten plaatsvinden voor jong en oud en voor alle aanwezigen is er een feestelijke maaltijd, die om 15.00 uur zal eindigen met een muzikale afsluiting in de kerk.
Dit eeuwfeest willen we aangrijpen om enerzijds onze kerk regionaal wat meer in het zonnetje te zetten en anderzijds om een soort kerkelijke reünie te houden. Wij verzoeken dan ook alle gemeenteleden de aan hun bekende namen en adressen door te geven van oud-gemeenteleden, van zowel vroeger hervormde als gereformeerde oorsprong. Dus van familie, vrienden, kennissen en/of vroegere buren die naar elders zijn verhuisd. Alleen met de hulp van u allen kunnen wij hen bereiken. Zij krijgen dan net als u binnenkort een officiële uitnodiging voor dit eeuwfeest.
Graag deze gegevens doorgeven via het item Jubileum en het daar geplaatste invulformulier, of telefonisch aan Nely Snaterse 071 3313083 of Marja van Wouwe 071 3315473.
Wij rekenen op de medewerking van onze gemeenteleden, zodat zoveel mogelijk ook alle oud-gemeenteleden van de partij kunnen zijn.
Collectebonnen zijn ‘s zondags verkrijgbaar bij ons kostersechtpaar Cora en Henk Veenstra. Eventueel telefonisch bestellen via 071 3313606.